نان
تعریف نان
نان به ماده ای غذایی که از خمیر نمودن ماده اصلی آرد و مایع خمیر و ترکیب آنها با آب یا روغن و بعضاً نمک و شکر و طبخ خمیر مذکور در تنور یا فر بدست می آید گفته می شود.
اهمیت نان
نان مهمترین منبع غذایی در تغذیه انسان و تامین کننده قسمت زیاد کالری
و پروتئین و ویتامین های گروه B بوده و از نظر مواد معدنی
نیز دارای اهمیت می باشد
.
نان در فرهنگ های مختلف :
تفاوت
های چشمگیری در طرز تهیه نان در نقاط مختلف دنیا وجود دارد در ایران جدا از تهیه
نان های فانتزی که طرز تهیه آنها از خارج آمده ، انواع سنتی نان پخت می شود از
جمله نان لواش ، لواشک ، بربری ، تافتون که هر کدام طرز تهیه ی ویژه ی خود را
دارند
گذشته نان :
در کتاب های تاریخی گذشته ی نان تقریباً به 30 هزار سال پیش و شواهد مربوط به تخمیر شدن و استفاده از مواد خمیری به حدود 10 هزار سال پیش بر می گردد و تهیه ی نان صنعتی در کشور های اروپایی حدود 200 سال سابقه دارد
نان سنتی :
در زمان های قدیم مراحل کاشت ، داشت ، برداشت و آسیاب کردن گندم بصورت دستی و با استفاده از کمک حیوانات مزرعه ای انجام می شد
در این روش تهیه ی خمیر و پخت نان نیز توسط انسانها و بصورت کاملاً دستی در تنورهای هیزمی انجام می شد.
نان
صنعتی :
امروزه با پیشرفت علم و ماشینی شدن صنعت مراحل کشاورزی از جمله کاشتن ، رسیدگی و درو کردن گندم با استفاده از ماشین هایی مانند گاو آهن ، بذرافشان و کمباین انجام می گیرد.
سپس گندم در آسیاب های صنعتی توسط دستگاه های بزرگ به آرد تبدیل می شود و در نانوایی ها توسط دستگاه های خمیر گیر بزرگ ، خمیر تهیه می شود و به جای تنورهای قدیمی در فرهای گازی نان پخت می شود.
معایب نان صنعتی :
چون درتهیه خمیر از آرد سفید و بدون سبوس استفاده می شود ، نان تهیه شده با این نوع آرد ویتامین کمتری نسبت به نان های قدیمی دارد .
در قدیم نانواها در نیمه های شب بیدار می شدند و با استفاده از خمیر مایه سنتی به تهیه خمیر نان می پرداختند. ولی امروزه در زمانی حدود یک ساعت یا حتی کمتر از شروع پخت نان ، خمیر را توسط خمیر مایه شیمیایی وجوش شیرین که هر دو ماده ای مصنوعی و مضرر اند درست می کنند که برای سلامتی انسان خطر دارد.
نتیجه گیری:
نانی که ما به راحتی از نانوایی ها و فروشگاه ها می خریم و در سفره ی خانواده قرار می دهیم با زحمات زیادی و در طول مسیری طولانی و سخت تهیه می شود. پس باید در خرید و استفاده ی آن دقت بیشتری داشته باشیم تا اسراف نشود .
تهیه کنندگان :
هلیا مومنی و تینا طاهباز

